Hai , pembaca :D rasanya lama tak updates blog kan ? Ish. ish.
Busy sungguh sekarang sebab saya tengah sibuk pratikal . hehe .
Busy sungguh sekarang sebab saya tengah sibuk pratikal . hehe .
Okay , esok nak sambut Ramadhan . Yeah ! Bestnya .
Tak sabarnya nak berpuasa tambah plak tahun nie Cik Sarah berpuasa di rumah ! hoyyehh !
Dah tak nak bebel banyak . Hari ni Cik Sarah nak ajar secara ringkas mengenai
"Cara-cara nak buat kek Batik " :)
Okay first step !
Bahan-bahan (1 dulang)
250 g biskut marie – patah 2
150 g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko/chocolate
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan air
4 biji telur
Tadaaaa ! ini lah bahan dia , senang jaa . Bukan susah pon , seriusly ! orang yang tak pandai masak macam Cik Sarah pon first time buat menjadi okay ;)
nak masak kita kena yakin ! haha , jangan putus asa . Hoyyeh !
ATTENTION!
Masukkan milo + susu + serbuk koko / chocolate masakan + air .
Kemudian kacau , biarkan sampai dia cair ye tuan-tuan & puan-puan ye .
Masukkan kan butter / mentega , kacau sampai sebati.
Last sekali masukkan 4 biji telur, kemudian kacau sampai hancur .
( nah kau mak jah haaa ) hehe *bergurau je*
Hah ! Belum habis lagi . Kemudian masukkan biskut marie ke dalam kuali.
Gaulkannya.
Kemudian ratakan adunan hingga sekata .
Kemudian masukkan dalam peti ais ! Dah siap :)
Senangkan ? Ringkas dan padat . HAHA.
so, selamat mencuba ^_^.
anda bila lagi ? bersama saya Cik Sarah .
Ini adalah cara mudah nak buat kek batik ^^, selamat mencuba yaa !
ReplyDelete